Harm Massee over wadokan

Wat is of zijn specifieke of autentieke Wado technieken of principes?

Op de eerste plaats ben ik er van overtuigd dat de technieken die Hironori Ohtsuka heeft ingevoerd in Karate Jutsu concepten zijn uit verschillende Japanse Bujutsu Ryu, in het bijzonder de Shindo Yoshin Ryu Jujutsu Kempo.Daarom is Wado Ryu Karate Do meer een Sogo (samengestelde) Budo dicipline.Dat is niet zo vreemd als men naar de achtergrond kijkt van de Shindo Yoshin Ryu en de Okinawa Kata.Dus kunnen we niet spreken van specifieke Wado technieken, al lijkt het daarop. Dit is na een studie over het
ontstaan van de stijl slechts mijn constatering. Waar we in de Wado wel trots op kunnen zijn is dat Ohtsuka Sensei erin geslaagd is van het Okinawa Karate Jutsu en de Japanse Bujutsu een efficiënte, moderne Karate stijl te ontwikkelen, aan de ene kant heeft hij de traditionele waarden van het Okinawa Karate Jutsu (Kata) en die van de Japanse Bujutsu behouden, en aan de andere kant heeft hij de basis gelegd voor het huidige wedstrijd Karate (sport Karate). Wat vooral belangrijk is dat we de concepten en principes begrijpen en niet alleen maar oog hebben voor de lichamelijke uitvoering van de verschillende technieken. Zijn opzet is op een zo natuurlijke manier te bewegen, door de standen aan te passen aan het lichaam. Ik heb veel artikelen over sensei Ohtsuka gelezen. Zijn boek Wado ryu Karate heeft mij een inzicht gegeven in de mens Ohtsuka en de manier waarop hij zijn stijl heeft ontwikkeld.

Ook heb ik een aantal artikelen over de Shindo Yoshin Ryu gelezen om zijn achtergrond beter te begrijpen. We kunnen Ohtsuka beschouwen als een duizendpoot op Bujutsu gebied. In grote mate heeft hij hieruit zijn eigen stijl van Karate ontwikkeld, gecombineerd met zijn grote ervaring in de verschillende Ju Jutsu systemen. Zo ontstond er een praktische stijl waarin we concepten van de Bu Jutsu terug zien. Bijvoorbeeld in de kleine standen (die Funakoshi van origine ook gebruikte) die aan het lichaam zijn aangepast en je in staat stellen snel te wisselen en te reageren op je tegenstander. Hij heeft enkele werp- en klemtechnieken toegevoegd en principes zoals Machite, “Gosen No Te”,“Sensen-No-Te en Kakete, “Sente” in zijn programma verwerkt. Gezien de Japanse traditie kon hij niet alles veranderen, bijvoorbeeld in het onderdeel kata.

Kata is in het Okinawa Karate traditioneel. Sommige technieken in de Kata veranderde Ohtsuka naar zijn inzicht, hij maakte ze praktischer. Ook voegde hij een andere dimensie aan zijn Karate toe namelijk het wedstrijd element zoals Kano dat met Judo deed. In 1929 is hij dit gaan ontwikkelen. Hij begon fundamentele regels te vormen voor de wedstrijden. Om zijn stijl erkend te krijgen bij de Butokai moest hij een groot programma presenteren. Ik heb dit eerder weergegeven. Toen hij echter geregistreerd was heeft hij zijn programma ingekort. Er bleven 9 Kata over en als je de basis bekijkt die hij in zijn boek behandelt zie je een aantal stoot- schop- en slagtechnieken.In zijn boek over Kumite zien we alleen de Kihon Kumite kata waarin verschillende concepten worden uitgelegd zoals Nagashi, Taisabaki. De invloed van de Shindo Yoshin Ryu Ju Jutsu is duidelijk te zien. Wat we zien is op het oog een eenvoudige stijl maar we moeten ons daarin niet vergissen. De moeilijkheid van deze stijl zit hem in het vrij bewegen (wedstrijd) en de concepten die ik eerder heb besproken. Volgens mij lag daar bij Ohtsuka de nadruk. In mijn beleving wou hij zijn programma klein en overzichtelijk houden en vanuit dit programma heb je dan zelf de keus om er oefenstof om heen te bouwen. Echter in alle oefenstof moeten de concepten zijn terug te vinden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.